• Fodrászat Budapest
  • Hajegyenesítés
  • Hajfestés Budapest
  • Alkalmi frizura Budapest

Tel: 06-1-269-37-68
email: nixyhair@gmail.com

Fátrai Szalon
1054 Budapest, Alkotmány u. 18.

Hajhullás

on kedd, 29 máj. 2012. Posted in Hajápolásról

A haj fejlődése még a méhen belüli élet korai szakaszában elkezdődik és csak pubertás korban alakul ki a végleges szőrzet. Egy embernek átlagosan kb. 100 000 hajszála van.
A szőke hajúak kb. 140 000 hajszállal, míg a vörösek a legkevesebb kb. 90 000 hajszállal rendelkeznek.

Egy hajszál átlagosan 1-1,5 cm-t nő havonta. Leggyorsabban 16 éves kortól a 20 éveink végéig növekszik.

Hajhullás

Az ember hajnövekedése nem egyidejűleg történik, mindegyik hajszál más-más időpontban, szakaszosan kezdi növekedési fázisát.

A haj növekedési ciklusát 3 részre oszthatjuk:

  1. Anagén: aktív hajnövekedési fázis, általában 2-7 évig tart. Az összhajmennyiség kb. 85%-át sorolhatjuk ide.
  2. Katagén: átmeneti fázis, amely 2-3 hétig tart. Itt fokozatosan leáll a sejtosztodás a hajmátrixban. Az összes hajmennyiség kb 1-4%-a tartozik ebbe a fázisba.
  3. Telogén: nyugalmi fázis, melynek időtartama kb. 3-4 hónap.A hajszáll kihullik, új hajszemölcs alakul ki és új hajszálnövekedés indul, majd a ciklus újrakezdődik.

Mivel a hajas fejbőr kb. 100 000 szőrtüszőjéből 5-14% van nyugalmi fázisban, ez napi 50-100 hajszál kihullását eredményezi. Ez tehát a normális hajváltás folyamatával magyarázható fiziológiás hajhullás, hiszen ugyanennyi hajszál képződik helyette.

Hajhullás:
A hajhullás az egyik leggyakrabban előforduló jelenségek körébe tartozik. Fontos hogy felismerjük a normálisnak mondható fiziológiás hajhullás és a kóros, beteges hajhullás tüneteit. A helyesen és időben felismert hajhullás rengeteg problémától és kellemetlenségtől mentheti meg az embert.

A hajváltás egyes szakaszainak időtartama egyénenként változik. Ha a ciklus rövidebb, fokozott hajhullást észlelünk. A természetes élettani hajhulláson kívül számos külső- és belső tényező okozta rendellenes hajhullás keserítheti meg a mindennapjainkat.

A hajhullás vezethet maradandó kopaszsághoz akkor, ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs elpusztul. Ez egy megfordíthatatlan folyamat. Ha azonban a hajszemölcs nem pusztul el csak a sejtosztódás egy időre megszűnik, akkor átmeneti hajhullásról beszélünk.

Meg különböztethetünk a vele született kopaszságot is, mely ritkán fordul elő, ilyenkor a szőrtüszők eleve hiányoznak, a gyermek haja nem nő ki.

Androgén hajhullás:
A férfi nemi hormonok túltermelődése esetén következik be.

Férfiaknál a folyamat lefolyása 5-20 évig tarthat. Nem minden férfinál alakul ki, öröklött hajlamhoz köthető. A hajhullás a homlokon és a halántékon indul, majd kiritkul a fejtető és a választék környéke.

Nőknél normál esetben az androgén hormonok aránya kicsi, így még öröklött hajlam esetén sem lép fel hajhullás. A klimax idején csökken a női hormonok termelése, ami a hormonok arányát az androgének felé tolja. A haj mennyiség csökkenése különösen a homlokon, a választék környékén mutatkozik. Az ösztrogének és androgének közötti helytelen arány hormonkezeléssel kiegyenlíthető, ezért idejében fel kell keresni egy szakorvost.

Hajhullás

Foltos hajhullás:
Bármely korban fellépő kerek vagy ovális kopaszodási foltokkal jelentkezik, melyek különböző méretűek lehetnek. A fejbőr ezeken a részeken teljesen sima és ép, nem fertőz. A lefolyása kiszámíthatatlan. A régi foltok benövésével egyidejűleg akár újabb kopasz foltok jelentkezhetnek.

Okozhatja pszichés feszültség, gyulladásos góc, de autoimmun betegség is. Minél hamarabb fel kell keresni a nőgyógyászt és urológust, a fogorvost, a fül-orr-gégészetet, vérvétel, belgyógyászati vizsgálat következik. Ha sikerül megtalálni a kiváltó okát és kezelni, akkor a gyulladás megszüntetésével a hajhullás is megállhat.

Foltos hajhullás

Hajhullás szülés után:
A szülés után 3-4 hónappal jelentkező diffúz, szétszórt hajhullás. A hormonegyensúly felborulása okozza. Normálisnak mondható jelenség, mely néhány hónap alatt helyre állhat.Fontos hogy a szoptatási időszakban is gondoskodjunk szervezetünk vitamin és vas ellátásáról. Esetlegesen a szoptatás ideje alatt homeopátiás szerekkel is hatékonyan karban tudjuk tartani a hajhullást.

Tüneti hajhullás:
Keletkezhet betegségek tüneteiként, egyes gyógyszerek mellékhatásaként (pl: kemoterápia), melyeknek során csaknem teljes kopaszság alakulhat ki, de a gyógyszerek szedésének befejezése után ismét megindul a hajnövekedés.

Pikkelyes hajhullás:
A fejtetőn és a halántékon kétoldalt indul meg a hajhullás, melyet gyulladás kísér. Kellemetlen viszkető érzést és gyors hajzsírosodást eredményez, seborrhoeás hajhullásnak is nevezzük.

Gombásodás okozta hajhullás:
Rendszerint kerek, gyulladásos, kopaszodó területek alakulnak ki erősen korpásodó bőrrel és letört hajcsonkokkal. Napjainkban a jobb higiénés feltételek mellett ezek a bőrbetegségek ritkán lépnek fel. Fertőző lehet.

Mérgező anyagok okozta hajhullás:
Ezek általában vegyszerek, benzolszármazékok, nehéz fémek, mint az arzén, ólom vagy a higany hatására alakulnak ki.

Bonacure Hair & Scalp