• Fodrászat Budapest
  • Hajegyenesítés
  • Hajfestés Budapest
  • Alkalmi frizura Budapest

Tel: 06-1-269-37-68
email: nixyhair@gmail.com

Fátrai Szalon
1054 Budapest, Alkotmány u. 18.

A haj felépítése

on hétfő, 21 máj. 2012. Posted in Hajápolásról

Ezt a részt bevezető résznek szánom, mely segíthet abban, hogy az egyes hajproblémák kialakulásának oka és kezelésének technikája könnyebben érthetővé váljon.

A hajszálat keresztmetszetét tekintve 3 részre oszthatjuk:

legbelül a velő réteg (medulla)
középen a rostos réteg (kortex)
kívül pikkelyes réteg (kutikula)

A haj velő rétege, a hajszál közepén végigfutó üreges csatorna. Nem található meg minden hajtípusban, pl.: a vékonyszálú hajban gyakran hiányzik.

A haj kortex rétegében találhatóak a természetes szín pigmentek, amelyekből kialakul a hajszín. Itt mennek végbe a haj kezelésekor a fizikai- és kémiai folyamatok, pl.: festés, tartós hullám esetén. Ez a hajszál kb. 80%-át alkotja.

A hajszerkezet külső védőrétege a kutikula. Lapos pikkelyek 6-10 rétege alkotja, egy tobozhoz hasonlóan fedve egymást. Ezek védik a hajszál belső szerkezetét a külső, környezeti-, mechanikai- és vegyi hatásokkal szemben.

Ha a hajunk egészséges, a kutikula pikkelyei egymásra simulnak, így visszatükrözik a hajszálra eső fénysugarakat, így a haj intenzíven fényes lesz.

Ha a pikkelyek kinyílnak, esetleg erősebb sérülés esetén lepattognak, akkor a ráeső fényt csak szétszórtan verődik vissza, így a haj fénytelen, matt, érintése durva lesz.

A haj felépítése